DSC02146

 

                Omrčenica podno Vran planine mjesto je napasanja stada posljednjeg polunomada duvanjskog kraja. Nadaleko poznata delicija  tradicija i koju desetljećima obogaćuje nepce i najprobirljivijim gurmanima je rezultat dugogodišnjeg truda i rada Križe Radoš. Teško je naći mjesto u BiH i Hrvatskoj i inozemstvu gdje boravi Duvnjak da ovčji sir nije bio na trpezi ovdašnjih velikih sladokusaca. Mnoge velike fešte u RH nisu se mogle zamisliti bez Križinog sira. Tamo gdje je Hercegovac tu je i ovčji sir sa Vranplanine.

                Ovogodišnja teška i beskišna godina odrazila se i na količinu proizvedenog ovčjeg sira.  Kvaliteta je puno bolja zbog kakvoće ovčjeg mlijeka kojeg je zbog loših vremenskih uvjeta bilo dosta manje.  Sama kvaliteta sira je puno bolja i nije upitna. Ovdje moramo spomenuti i pastira koji svojim dugogodišnjim radom iznalazi načine kako i teška vremena što bolje napasti svoje stado. Za to je zaslužan iskusni pastir Šaban.

                 Ovaj skromni čovjek, bezobzira na poteškoće  s kojima se susretao ove godine ne krije zadovoljstvo. Sve proizvedeno je prodano unaprijed.

DSC02147