omolje1.jpg

Nakon blagdana planinariti

DSC00658

 

 

         Nakon ovih blagdanskih i prazničnih dana kada se na veliko jelo i pilo došao je red da se podvuče crta da se vidi koliko je tko kilograma dobio.  Mnogi su se iznenadili. Broj na vagi je postao broj zaprepaštenja.  Svima pa i onima koji su se donekle čuvali od hrane broj je veći . Dok su se pojedinci  milovali po trbuhu i dičili se svojim masnim naslagama mnogi su razmišljali kako se vratiti na prijašnje težinsko stanje.

        Lijepo ovogodišnje vrijeme im je dalo ideju kako da ga iskoristi u terapeutske svrhe.  Radili su telefoni, sazivalo se. Međuvremenu ruksak se punio probranim komadima hrane i raznim napitcima. Složne ekipe kako koja uputile se svojim destinacijama. Moja ekipa, nas desetak , imala je uobičajeni zadatak što se tiče maršrute.      Put od sela prema staroj lokvi pa na Orlovkuk  i niz padine prema kućama.  Pratilo nas je lijepo vrijeme, bez vjetra, pod nogama malo smrznutog snijega.  Priča, zastajkivanja, smijeh i poneki pad obilježili su naš prvi dio puta.     

          Na prostoru ispred Gabrine staje nađosmo  ledinu i okupirasmo  je .  Svi se angažirasmo kako bi što prije prikupili suhog granja i zapalili vatru. Dok se vatra razgara, presvlačimo znojne potkošulje. Za uspomenu na lijepo vrijeme slikamo se   do pasa goli prkoseći  vremenu.  Rance,  polagano  raspremamo a netko već nazdravlja gemištom. Vrijeme kao da leti,  dok smo  rezali  pečenicu , sudžuke i druge proizvode pripovijedajući  priče  njihovog nastajanja    i njihovih okusa, treba poći dalje. Put Orlovkuka . Zastajkivasmo i posmatramo  naše polje i prostore prema Vranu i Čvrsnici. Slikamo svakom prigodom.  Na samom vrhu Orlovkuka  zatičemo druge grupe koje uživaju u prelijepom pogledu na panoramu duvanjskog polja i nizom sela oko njega. Sunce neumorno grije, toplo bez daška vjetra. Od križa polagano krećemo prema kućama , imamo još dugo, treba se spustiti.  Uz povremena zastajkivanja i odmore pred sam zalazak sunca vratismo se kućama. Pomalo umorni   ali ohrabreni. Bilo je naporno,  isplatilo se. Kad ćemo ponovno put planine pita netko.  U nedjelju se okupljamo i krećemo drugom stazom.

I bi tako. 

 

                                                                                                     slike i riječi/ Bože Radoš

 DSC00674

 DSC00699