omolje.jpg

Mate Čolina, iz Borčana - košarkaški reprezentativac Australije

clip image001

 

Iko je masovno iseljavanje u inozemstvo iz našeg duvanjskog kraja veliki gubitak za hrvatski nacionalni korpus, sloboda i ekonomsko blagostanje zapadnih zemalja, u koje se nas svijet prvenstveno i naselio, su omogućili mnogim Duvanjkama i Duvnjacima da na površinu iznesu najbolje, najljepše i najplemenitije u njima.

            Veliko je zadovoljstvo čitati kako toliko naših ljudi, po raznim zemljama i u raznim sferama ljudske djelatnosti, dostižu izvrsnost po najvišim svjetskim standardima.

             Najnoviji primjer duvanjskog uspjeha je Mate Čolina iz Melburna, koje je nedavno dobio stipendiju Australskog instituta za sport (Australian Institute of Sport).

              Australski institut za sport je prestižna sportska institucija, smještena u glavnom gradu Australije, Kamberi.

               Australska vlada bogato financira ovaj institut, gdje se u strogoj selekciji biraju najbolji sportski talenti nacije, kojima se osiguravaju najoptimalniji uvjeti za fizički mentalni i profesionalni razvoj.

                U najsuvremenije opremljenom sportskom ambijentu najbolji treneri, psiholozi, edukatori i medicinski stručnjaci poklanjaju maksimalnu pažnju svakom individualnom talentu, te i ne čudi da su najuspješniji australski osvajači medalja na olimpijskim i svjetskim prvenstvima u mnogim slučajevima upravo polaznici ovog instituta.

                 Šesnaestogodišnji Mate Čolina, već sada dva metra i osam centimetara visok, je australski košarkaški reprezentativac ispod sedamnaest godina, a njegov izbor u ovu renomiranu ustanovu će dodatno privući pažnju elitnih svjetskih košarkaških klubova.  Mate upravo nastupa za australsku reprezentaciju u Novom zelandu na kvalifikacijama za slijedeću olimpijadu u Brazilu.

                 Mate je sin Ivana i Ane Čoline. Djed mu je Mate (Baja) Čolina iz Borčana, a baba mu je Ruža Čolina r. Vujević iz Omolja.

                 Ovaj izrazito talentiran mladi košarkaš  je zasigurno naslijedio sportske gene naših  Čolina, koji su od davnina bili vrsni trkači i bacači kamena s ramena.  Mi stariji se još uvijek svježe sjećamo Baje, Škutura i Ike, kojima ravnog na daleko nije bilo.

                  Mi Duvnjaci i Duvanjke u Australiji smo jako ponosni na našeg Matu. Želimo mu puno uspjeha u njegovoj sportskoj karijeri, uz onu staru hrvatsku: Slava budi gdje su naši!

 

                                                                                / Milan Radoš, Melburn/