omolje1.jpg

Via Dinarica - Dvodnevni trening za monitoring staze

as2

U okviru projekta Via Dinarica – procjena i izgradnja kapaciteta u BiH, Udruženje “Zemlja Dinarika” organizirala je intenzivni dvodnevni trening za procjenu i monitoring staza. Trening je održan 19. i 20. prosinca, na prvim etapama Via Dinarica staze u Bosni i Hercegovini, u blizini Buškog jezera, a isti su vodili stručnjaci Europske pješačke asocijacije Liane Jordan i Dirk Zimmerman.

Ovaj dvodnevni trening predstavlja prvi korak ka procesu certifikacije u okviru programa  „ Staza vodećeg kvaliteta – Najbolje u Evropi“  (Leading Quality  Tralis – Best of Europe).  Sudionicima se, kroz predavanja i pokazne vježbe, omogućilo stjecanje znanja i vještina za procjenu i dokumentiranje ključnih kriterija u procesu akreditacija za ovaj standard.

Na preporuku planinarki i planinara iz cijele Bosne i Hercegovine, te je i planinarsko društvo Orlova stina imala svoga predstavnika. Certifikat  „ Staza vodećeg kvaliteta – Najbolje u Evropi“  do sada je dodijeljen za 14 staza, od kojih su samo dvije približne dužine kao Via Dinarica u Bosni i Hercegovini. Iz Udruženja Zemlja Dinarica priopćeno je kako su uvjereni da Via Dinarica zaslužuje i formalni naziv „Najbolja Staza“, iako su svjesni  da su  kriteriji izuzetno strogi i da je još mnogo posla pred svima uključenim u ovu  inicijativu.
“Vrijeme je da se počnemo uspoređivati sa najboljima, jer mi imamo šta pokazati svijetu. Via Dinarica je i treba ostati vrhunska turistička destinacija, što će sigurno na bolje promijeniti život stanovništva u našim planinskim krajevima, ali i unaprijediti svijest jer prirodu moramo sačuvati.”

                            Članica PD Orlova stina /Marija Kovačević/

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1