omolje1.jpg

Domaća loza iz "veselog stroja" kod Jokare

IMG 0261

 

U iščekivanju Martinja kako bi se kušalo  ovogodišnje mlado vino, nekoliko Omoljana koji  proizvode vino za vlastite potreba ne miruju. Nakon što se obavi muljanje grožđa  (odvajanje mošta od dropa) koji se kasnije potopi kako bi  potaklo vrijenje. Nakon što  za nekoliko tjedana završi vrenje  dropa pristupa se destilaciji alkohola pomoću  kotla za pečenje rakije, kako ga mnogi od milja zovu  „veseli stroj“  pomoću kojeg se iz dropa izdvaja rakija loza.

U Omolju  je troje - četvero  onih koji „ključe“ vino i peku rakiju  u odnosu na vrijeme iz osamdesetih godina kada je to bilo pravilo mnogo većeg broja obitelji. Ova lijepa i nadasve vesela tradicija se polagano gasi.

Prije nekoliko dana posjetio sam Jozu Vukadina „Jokaru“ kako kos svoje kuće  peče rakiju. Ovaj veseljak i radišan čovjek sa zadovoljstvom  opslužuje veseli stroj.  Zadovoljan je kvalitetom rakije ali nedostaje ljudi koji bi uveselili ovaj čin destilata. Prije bi se okupilo pravo društvo koje bi uz dobru spizu i topli rakiju znalo i zapjevati gangu. Evo vidiš danas ja radim sam, priča Jokara.

Kako je bilo kod Jokare govore slike…… 

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1