omolje.jpg

Ričina postala deponij smeća

IMG 0010

U bivšoj državi poduzimale su se akcije i poduzimale mjere pod nazivom NNNI (niša nas ne smije iznenaditi) koje su se redovito provodile u provođenju mjera i postupanja u elementarnim nepogodama. Tako  danas tu parolu možemo parafrazirati kada se radi o očuvanju flore i faune. Kud god krenemo po planinama i drugim prostorima  uvijek nas iznenadi ljudska glupost na koji način i gdje se odlaže i baca smeće. Mi planinari smo svjedoci svih takvih divljih smetlišta na našim prostorima od kojih smo mnoga i sanirali. Čovjek ne može biti ravnodušan kad vidi na koji se način uništava Bogom dana ljepota. Većinom su to rijeke, izvori, jezera, šumarci, potoci, nekropole i sva druga razna mjesta do kojih vodi neki puteljak.  

Tako i ovom prilikom, gdje smo napravili ove fotografije, kako to svjesni  mještanin Omolja očistio svoj tavan i garažu i uljudno sve bacio u korito Ričine koje će za vrijeme protoka to završiti na nečijim njivama. Svaka čast!

Sva sreća što su ovi slučajevi pojedinačni zahvaljujući redovitom odvoženju smeća  ali… . Nadam se  da ćemo na ovakav način mnoge odvratiti od bacanja smeća na neprikladno mjesto kako bi se sačuvali krajolici od divljih odlagališta.  

IMG 0011