omolje1.jpg

Suša prepolivila proizvodnju ovčjeg sira

IMG 0371

Suša koja ovog ljeta ne popušta, zadaje poteškoće stočarima na Vran planini i Ljubuši. U lokvama je sve manje vode pa se za napajanje stoke snalaze kako znaju i umiju.  Zbog suše sve je manje kvalitetne paše što se odrazilo na mužnji ovčjeg mlijeka a time je smanjena proizvodnje sira.

Kada smo posjetili najpoznatijeg proizvođača ovčjeg sira u „mišini“  gospodina Križu, koji je sa svojim stadom nastanjen na Omrčenici ispod Malog Vrana,  malo nam se žali ali ipak sa zadovoljstvom nam pokazuje ovogodišnji prinos sira koji lagano zrije u prozračnoj prostorije čistog vranskog zraka. Podsjeća nas na sve veću potražnju za sirom te nam nabraja da nema zemlje u EU u koju nije stigao komad ovog delikatesa. Cjelokupna dosadašnja proizvodnja  sira je zaručena tako da sa prodajom nema problema.

Ova suša upola je smanjila proizvodnju sira u odnosu na prošlu godine ali je kvaliteta bolja po riječima našeg domaćina Križe, koji dodaje, kad bi pala dobra kiša stanje sa ispašom   bi se poboljšalo a i mlijeka bi bilo više a potrebe za cisternama vode bi se smanjila.  

Svakodnevno kod Križe navraćaju gosti iz Hercegovine pa ovom prilikom zatičemo njih nekoliko, među kojima fra Ivana Kvesića, koji je svojevremeno bio i župnik u Seonici.

Dok mi razgovaramo, Križe nas požuruje da mora naliti vodu  u pojila jer stiže čoban Šaban sa ovcama. Za svog Šabana,  Križe ima samo riječi hvale. Što kazati za čovjeka koji je ovdje već nekoliko godina i nikada nije s njim imao problema.   

                                                        Bože Radoš

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1