DSC00861

 

 

Kako je i najavljeno, sinoć je u župnoj dvorani održan radni sastanak župnog i ekumenskog vijeća kojeg je sazvao župnik  fra Sretan Ćurčić,  kao nastavak zadnjeg sastanka, na kojemu se razgovaralo o implementaciji projekta o cjelovitom uređenju crkvenog dvorišta te početak samih radova. Župnik je na sastanak dodatno  pozvao nekoliko župljana za koje smatra da  će  izravno sudjelovati u predviđenim aktivnostima bilo stručno bilo kao izvođači pojedinih radova.  Na sastanku je bio nazočan nositelj cjelokupnog projekta  arhitekt Pero Ćečkić.

Nakon kratke i uvodne molitve fra Sretan Ćurčić iznio je povijesnu genezu župe od njenog nastanka pa sve do današnjih dana. U tom svom izlaganju spomenute su sve aktivnosti  o izgradnji župne kuće, kapelice  pa do izgradnje današnje župne crkve te njihove kasnije  dogradnje ili obnove kao i  sve svećenike  koji su bili nositelji tih građevinskih zahvata do danas.

Poseban naglasak je stavio  aktivnostima koje su se dogodile u zadnje dvije godine i kliko je za sve izvršene radove  ukupno utrošeno sredstava kao i o projektima koji su u fazi realizacije kako bi se  zaokružili imovinskopravni odnosi.  Sve je ovo potrebno kako bi ova  Marijina crkva postala svetište, istaknuta je važnost   u argumentaciji  budućeg pastoralnog rada  u župama.

Arhitekt i voditelj projekta uređenja crkvenog dvorišta Pero Ćeškić u detalje je obrazložio svoje viđenje cijelog crkvenog prostora  kao i djela prostora oko crkve  gdje će uskoro započeti radovi.

Prije nego se krene u realizaciju glavnog projekta potrebno je izvršit zahvati na vanjskim zidovima crkve kako bi se spriječi  daljnji ulazak vlage u zidove crkve. Da bi se spriječio ulazak vlage u zidove crkve potrebno je izvršit obnovu fuga te ispjeskariti vanjske zidove pa u završnoj fazi  vanjski kamen sanirati premazivanjem zaštitnim slojem  impregnacije za zaštitu kamena. Ovi radovi bi krenuli odmah i ako vrijeme dozvoli radovi  bili bi završeni do Uskrsa.

Nakon mnogih sugestija i razgovora data je potpora svećeniku za početak prve faze radova prema projektu potpunog uređenja crkvenog dvorišta.

Nadamo se  da će nakon cjelokupnog uređenja crkva UBDM u Seonici dobiti status Marijinog svetišta koji će služiti na čast cjelokupnom  vjernom puku.

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1