ivica rados ba9ad672

 

 

        Večeras, 2. veljače na HTV - 3 prije 19.00 sati emitirana je reprizu sinoćnjeg filma, Izgubljeni gradovi Antike koji je prikazan 1. veljače na HTV1 u 23:15 sati, kojem je Ivica Radoš narator i scenarist.

   Dvodijelni dokumentarni film prikazuje nestale i zaboravljene gradove na području Hrvatske. Riječ je o gradovima koji su, svaki u svoje vrijeme, igrali važnu ulogu u povijesti ovih prostora, kao trgovačka, administrativna, pomorska ili vojna središta. Na temelju povijesnih podataka i arheoloških artefakata te uz pomoć arheologa, antropologa, povjesničara i povjesničara umjetnosti oživjeli smo vrijeme u kojem su ti gradovi ili naselja stvoreni, razvijali se i napredovali te naposljetku propadali. U prvom dijelu pratili  smo nastanak, razvoj i propast triju antičkih gradova - Aserije, Salone i Narone. Izgrađeni su na naseljima Liburna i Delmata uz važne prometnice koje su povezivale mjesta u zaobalju.
         Iako relativno mali grad, Aserija je imala veliko strateško značenje. Čak je i car Trajan osobno posjetio Aseriju na svom pohodu u pacifikaciji ratobornih Dačana.
        Salona je pak izrasla u megapolis svoga doba, veliki grad koji je postao i glavni grad provincije Dalmacije dok je Narona bila važno trgovačko središte i baza iz koje su Rimljani išli pacificirati Delmate.

        Pored Ivice Radoša na filmu su radili: režiser Lukša Benić, montaža Urša Vlahušić, producent Jure Bušić, direktor fotografije Senad Zemunović, izvršni producent Nikola Tomić.


Produkcija: Jaka produkcija, 2023.
Urednik je Mladen Ćapin.

Ivica Radoš, 1963, Omolje – Tomislavgrad. Gimnaziju je završio u Tomislavgradu, diplomirao povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisao je za većinu najnakladnijih dnevnih i tjednih novina u Hrvatskoj: Novi danas, Hrvatski obzor, Nacional, Globus, Panorama, Jutarnji list, Večernji list trenutno je glavni urednik  Lanterne, glasnika Sveučilišta u Zadru

- napisao je nekoliko knjiga

- scenarist je nekoliko dokumentarnih filmova, tematika iz  Domovinsog rat