DSC00754

 

 

 

              Danas, 2. veljače su se  u crkvi UBDM u Seonici i filijalnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mesihovini služile svete mise na Blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica ili Kalandora, šta se  slavi  40 dana nakon Božića. U povodu ovog blagdana u crkvama  se prije svetih misa  blagoslovile svijeće. Svijeće simboliziraju Isusa Krista a pale se u svim prigodama od krštenja do smrti. Crkva u Seonici na svetoj misi u 8.00 sati je  bila dupkom puna. Brojni vjernici pored blagoslova svijeća,  kako je najavljeno, pristupili su obredu „grličanja“ koji se po tradiciji slavi na svetkovinu sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla“ koji se slavi sutradan (3. veljače).

           Svijećnica je spomendan na događaj kada su, prema propisu Mojsijeva Zakona, Josip i Marija donijeli Dijete Isusa u Hram da Ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu. Tu se, bilježi evanđelist, zatekao starac Šimun, koji je uzeo Dijete u naručje i u nadahnuću, prepoznao u njemu budućega Mesiju. Pri tome je Šimun, to je okosnica blagdana, Isusa nazvao Svjetlom, doslovno “Svjetlost za rasvjetljenje naroda”. Otuda blagdanu pučko ime Svijećnica ili Kalandora. Šimun je Mariji ujedno prorekao da će joj “mač boli probosti dušu”. O ovim Biblijskim riječima nadahnuto je propovijedao župnik fra Sretan Ćurčić.

             U našem puku blagdan Svijećnica se još zove Kalandora. U pučkom vjerovanju vjerovalo se ako na Kaldndoru pada kiša da će godina biti dobra i rodna.  Zbog ovih vjerovanja nastala je hrvatska poslovica: Kalandora vodna – godina rodna ili druga: Kalandora vedra, u dice se vide rebra.  

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1