Multithumb found errors on this page:

Unsupported image type images/tvigi_operacija/tvigi_24/11.webp image/webp
Unsupported image type images/tvigi_operacija/tvigi_24/11.webp image/webp

11

 

 

          Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila je vijence i upalila svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima povodom 30. obljetnice vojne operacije nazvane “Tvigi ’94”, objavljuje Prozor-rama.info

        Vojna operacija  kodnog naziva “Tvigi ’94” bila briljantna te je na prostorima Rame napokon donijela stanje mira. Akcija je provedena 24. siječnja 1994. godine, a brigada “Rama” HVO je u sklopu iste porazila snage 4. korpusa Armije BiH.

   Brigada “Rama” je tijekom operacije izgubila tri vojnika, Josipa KudićaDamira Halužana Haša i Dragu Barešića.

     Brigada  Rama je uspješnom akcijom ostvarila strateški i psihološki cilj, a to je da je osim same pobjede i zauzimanja strateškog cilja, istovremeno srušen i mit o nepobjedivoj Armiji BiH koji je zavladao  tadašnjim medijima, a koja je nakon te operacije izgubila svoje snažno vojno uporište. Pobjeda HVO je izmijenila odnos snaga na potezu ramsko-uskopaljske bojišnice te bila prekretnica tijeka rata.

Prema izvješću brigadira Vinka Vrbanca poslanom Glavnom stožeru HVO, u operaciji “Tvigi ’94” je poginulo najmanje 30 pripadnika Armije BiH.

     Postrojbe brigade “Rama” na desnom su krilu operacije koordinirano napadale iz četiri pravca

          Prvi pravac napada bio je iz rajona Komin prema Konjskom, koji su izveli Postrojba za posebne namjene „Marinko Beljo“ i vod 3. bojne „Uzdol“. Drugi pravac bio je iz rajona sela Jurići u pravcu Herske krivine. Iz ovog pravca napadna djelovanja vršili su pripadnici 3. bojne i vod iz Dobroše. Treći pravac, također iz rajona sela Jurići, bio je desno od Herske krivine, izravno prema selu Here. Napad iz ovog pravca vršili su pripadnici 1. bojne „Fofa“. Četvrti pravac bio je iz smjera Uzdola, preko zaseoka Pale. Iz ovog pravca napadali su Protudiverzantski vod „Bata“, Interventno-diverzantski vod „Ivan Peran – Ino“ i Izviđačka desetina.

        Kada je PPN „Marinko Beljo“ osvojila kotu Krstišće neprijatelj je doveden u polu okruženje, vojnici panično napuštaju svoje položaje, ostavljajući naoružanje i opremu te se povlače u selo Here.

       Ranjeno je 17 vojnika. Operacijom su zapovijedali general Slobodan Praljak, pukovnik Ante Pavlović, zapovjednik brigade “Rama”, bojnik Josip Vidović, zapovjednik sektora i brigadir Goran Vučić, zapovjednik 3. bojne.