zulu general

 

       General Bruno Zorica  je rođen u Ivanić Gradu 20. veljače 1952., i  jedan je od karizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata, a zbog svojeg legionarskog iskustva sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojbi HV-a.

         Već s 19 godina emigrirao je u Francusku kako bi se pridružio Legiji stranaca, u kojoj je bio sve do lipnja 1991. godine, odnosno odlaska u Domovinski rat. U Francusku je došao nakon incidenta kojeg je izazvao tijekom Hrvatskog proljeća 1972.  i u bijegu od tadašnjih vlasti utočište pronašao u Legiji stranaca.

       U Francuskoj je kao legionar bio do početka Domovinskog rata, nakon čega je dezertirao kako bi pristupio obrani Hrvatske. Za Legiju stranaca bio vezan ugovorom, no zbog agresije na Hrvatsku odlučio se na bijeg i priključio obrani Domovine.

        Došavši u Hrvatsku, sudjeluje u osnivanju specijalnih postrojbi u Kumrovcu te formiranju centra za komandnu obuku u šumi Žutica kod Ivanić Grada. 1. kolovoza 1991. godine službeno se osniva bojna Frankopan, čiju su jezgru činili hrvatski pripadnici Legije stranaca. 

        General Bruno Zorica – Zulu na svojem je ratnom putu prošao ratišta istočne i zapadne Slavonije, borio se u zadarskom i šibenskom zaleđu te sudjelovao na ratištima u BiH. 1994. u Zbornom području Split postaje pomoćnik načelnika Operativnog centra, gdje je ostao sve do umirovljenja krajem 1998. godine.

       Brunu Zoricu pamtit će se kao zapovjednika koji je stalno bio na terenu sa svojim suborcima, ali i po zanimljivom načinu podizanja morala među svojim vojnicima – u napad na Riliće nosio je kaubojski šešir, a u operaciji Maslenica Mickey Mouse kapu.

         Umirovljen je krajem 1998. godine i otada živi u Ivanić Gradu.

        Po afričkom plemenu dobio je i nadimak – Zulu po kojem je i danas poznat u Hrvatskoj.

                                       Počivaj u miru  Božjem hrvatski viteže i neka ti je laka Hrvatska zemlja za kuju si se borio!