trojka politika

 

 

         Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za danas sastanak SNSD-a sa HDZ-om i "Trojkom" na kojem bi trebalo da bude riječi o zakonu o Ustavnom sudu BiH.

       On je podsjetio da se u lipnju prošle godine krenulo sa zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, a da je u rujnu trebalo da se razgovara o zakonu o Ustavnom sudu BiH, ali da se došlo i do siječnja ove godine bez dogovora, te da to treba staviti na dnevni red današnjeg sastanka.

         Kako je   Dodik podcrtao,  “Predložili smo da trojicu zamjenskih sudaca, državljana BiH, bira Parlamentarna skupština BiH. Dvoje sudaca bira Republika Srpska, četvoro Federacija BiH i troje Parlamentarna skupština BiH. To odražava strukturu BiH. pa se upitao, u čemu je onda problem?”.

           Na pitanje da li će danas biti riječi i o izmjenama Izbornog zakona, Dodik je rekao, da se može o tome razgovarati, ali da se ne može ići samo sa segmentom koji odgovara F BiH.

           Dodik kaže da prihvata da se danas počne, na bazi njegovog prijedloga, razgovarati o zakonu o Ustavnom sudu BiH, da se može prihvatiti i zakon o Sudu BiH s tim da sjedište apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci, ali samo da se prihvati ono što je Savjet ministara ranije utvrdio, bez dopisanih nadležnosti po prijedlogu Denisa Zvizdića.

       Kako je Schmidt za Večernji list izjavio kako te izmjene moraju doprinijeti da “izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhagenške kriterije” bez kojih nije moguće da postane članica Europske unije.

        Schmidt je ranije najavio ovaj sastanak lidera za koji je naglasio  da je to “Dan D”..