Zeljko Majic 660x413

 

Petak, 12. siječnja 2024.

Biskupsko ređenje mons. Željka Majića zakazano je za subotu, 2. ožujka, u 11 sati u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci, kada će ujedno biti i njegovo ustoličenje na katedru banjolučkog biskupa.

To je odlučeno tijekom dvodnevnog posjeta mons. Majić Banjoj Luci, javila je Katolička tiskovna agencija, prenosi Dnevno.ba.

Mons. Majić prilikom posjeta biskupskom ordinarijatu razgovarao je s dosadašnjim banjolučkim biskupom, emeritusom i apostolskim upraviteljem mons. Franjom Komaricom o stanju priprema za liturgijsko slavlje posvete i ustoličenja.

Podsjećamo, u prosincu prošle godine Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini priopćila je kako je papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije preuzvišenog mons. Franje Komarice te za novog banjolučkog biskupa imenovao don Željka Majića.

Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. ožujka 1963. Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. lipnja 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić.

Poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu sv. Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom sveučilištu i postigao magisterij u lipnju 1995. Nakon povratka sa studija obavljao je više pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu imenovan je 17. lipnja 2006.

Godine 2012. imenovan je generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, a od 2019. obavlja službu ravnatelja Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.