napad amerike na jemen

 

Hutiji, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu. Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine

12.1.2024. u 1:20/Danas.hr

 Sjedinjene Države i Britanija započele su s izvođenjem napada na ciljeve povezane s Hutijima u Jemenu, izjavila su Reutersu u četvrtak četiri američka dužnosnika, što je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podržava Iran od početka ciljajući na međunarodnu plovidbu u Crvenom moru krajem prošle godine.

Hutiji, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se uskoro očekuje službeno priopćenje u kojem će biti navedeni detalji o napadima.

Ranije u četvrtak, vođa Huta rekao je da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora. Hutiji, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom. Američka vojska priopćila je u četvrtak da su Hutiji ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne plovne puteve u Adenskom zaljevu, što je bio 27. napad te skupine od 19. studenog.