vučić

 

 

Vučić doživio težak udarac na sastanku s ambasadom SAD-a, nije mogao sakriti da je uzdrman: Razočaravajuće!“

Amerika će prihvatiti inicijativu Kosova o kupovini protutenkovskih raketa koji su već odigrali veliku ulogu u Ukrajini


Sjedinjene Američke Države su obavijestile predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku da će prihvatiti zahtjev Prištine za kupovinu protutenkovskih raketa Javelin, izvijestio je američki ambasador u Beogradu, Christopher Hill, navodi se u priopćenju iz kabineta srpskog predsjednika.

Ova informacija predstavlja veliko razočaranje za Srbiju, ističe se na stranicama Vučićevog kabineta. Prema riječima veleposlanika Hilla, State Department će uputiti zahtjev Prištine američkom Kongresu, pokrećući tako službenu proceduru.

Inače, protutenkovski raketni sustav "Javelin" je američki vođeni sustav koji se koristi termografskom kamerom za samonavođenje i radi po principu "ispali i zaboravi". Ovo oružje je imalo ključnu ulogu u rusko-ukrajinskom ratu, pridonoseći uništenju stotina ruskih tenkova, oklopnih vozila i bunkera, čime je pomoglo Ukrajini da odbije rusku vojsku. Sada će ove ubojite i sofisticirane rakete biti dostupne i na Kosovu.

"Za nas je od najveće važnosti očuvanje mira u regiji, te će Srbija nastaviti djelovati odgovorno i pridonositi stabilnosti na Balkanu", izjavio je razočarani Vučić.

Predsjednik je prethodno putem Instagrama podijelio da je s veleposlanikom Christopherom Hillom vodio otvoren razgovor o daljnjem unapređenju političkih i gospodarskih odnosa između Srbije i SAD-a. "Razgovarali smo i o međunarodnoj poziciji Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji, nastavku dijaloga s Prištinom te aktualnim geopolitičkim događajima. Potvrdili smo našu posvećenost očuvanju mira i stabilnosti u regiji te jačanju prijateljstva i suradnje između Srbije i SAD-a", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Izvor: PDN/Foto: Snimka zaslona Abaca Press

Izvorni autor: Krešimir Cestar