20231203 121256

 

 

          U dvorani Skupštine Herceg-Bosanske županije održana je javna  tribina  „Istine i laži o hrvatskoj povijesti“ koju je  organizirala Udruga za promicanje istine o hrvatskoj povijesti ”, o čemu su govorili novinari i publicisti Igor Vukić i Tihomir Dujmović. Govorili se o prikupljenoj arhivskoj građi i događajima, o Jasenovcu, o zavjeri Vokiću i Lorkoviću, kozaračkoj djeci i drugim kontroverzama suvremene povijesti.

      Voditeljica programa bila je Matea Rožanković Dilber, nakon uvodnne riječi, pozdravila je i predstavila današnje govornike tribine. Također, prije govora današnjih gostiju okupljnima se prigodnim riječima obratio  Mate Kelava, predsjednik  Matice hrvatske Tomislavgrad.

          U punoj dvorani Skupštine Herceg-Bosanske županije, Igor Vukić i Tihomir Dujmović prenijeli su okupljenoj publici svoja saznanja do kojih su došli tijekom godina istraživanja o događajima tijekom postojanja NDH i logora Jasenovac, ali i događaja nakon II. Svjetskog rata. Dujmović i Vukić istaknuli su da istinu treba kazati, kakva god bila i da se treba voditi činjenicama. Između ostalog naglasili su da su mnoge laži godinama govorene i pisane tijekom komunističkog režima, te da je teško istinu iznijeti na vidjelo. Poseban akcent  dat je na slučaju logora Jasenovac, uloga logora u NDH, broju ubijenih u logoru za vrijeme NDH i njegova uloga nakon II sv. rata.

            Nakon izlaganja publika je imala priliku postavljati pitanja.

       Današnji prohgram tribine uljepšali su  glazbenim izvedbama i članovi zbora Matice hrvatske Tomislavgrad.

20231203 121519

20231203 123519