Screenshot 3 6 660x450 1

 

Da dođe mir za čitav narod’: Ovo je čestitka roditelja poginulog stranog dragovoljca

 

Davne 1996. roditelji jednog od najboljih, najviše cijenjenih stranih dragovoljaca, poginulog Jürgena Schmidta, ‘poslali su načelniku stožera 134. domobranske pukovnije HV-a Denisu Brziću ovu čestitku.

“Nisu zaboravili Jürgenovu braću po oružju, niti su oni ikad zaboravili njega. Pa ne zaboravimo ni mi žrtvu Jurgenovu i svih stranih dragovoljaca”, napominje povjesničar Tomislav Šulj na svojoj stranici Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata.

 

cestitka

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Jürgen Schmidt rođen je 1973. godine u idiličnom njemačkom gradu Schwetzingenu u kojem mu je lijepa i lagodna budućnost bila zajamčena. No, njegova se punoljetnost poklopila s početkom rata u Hrvatskoj pa je tako “Jure”, kako su ga zvali neki suborci, odlučio dati svoj doprinos oslobađanju naše zemlje od okupatora:

Želio je živjeti u Hrvatskoj

“Sada je za mene najvažnije osloboditi okupirani hrvatski teritorij i poslije toga uživati u miru. A mislim živjeti u Hrvatskoj”, riječi su njemačkog mladića koje je svojedobno prenio Šulj.

Nakon ratovanja na biogradskom području, Jürgen Schmidt svoj ratni put nastavio u BiH, gdje je bio zamjenik zapovjednika Željka Glasnovića, prvog čovjeka brigade “Kralj Tomislav”.

Poginuo je nedugo nakon toga, 24. siječnja 1993. godine, s nepunih 20 godina kod Gornjeg Vakufa (Uskoplja), sudjelujući u borbama koje su se rasplamsale s pripadnicima Armije BiH, iako je upravo on bio taj koji je u Kopčiću s džamije skinuo srpsku zastavu i prvi stručno minirao crtu razdvajanja sa Srbima.

U spomen na ovog velikana Domovinskog rata, jedna pakoštanska ulica nosi njegovo ime.

/snjržana vučković, 03.01.2022./