džeferović

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije R BiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Džaferović je tom prilikom rekao da se nikada neće zaboraviti borba Armije R BiH, vojske koja je djelovala u međunarodno priznatoj državi.

- Uvijek ćemo se sjećati časne borbe i odavati poštovanje onima koji su podnijeli najveću žrtvu za obranu. Onaj tko to zaboravi riskira da se najteže stvari iz prošlosti koje je BiH proživjela devedesetih ponove. Prenosit ćemo to na buduće generacije, naglasio je Džaferović.

Napominje da postoji samo želja za istinom i pravdom koja će na kraju pobijediti, bez obzira na sve poteškoće jer istinu i pravdu nije moguće poraziti.

- Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija R BiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici, podvukao je.

Džaferović napominje kako iza Armije R BiH nisu ostale masovne grobnice i logori, ta armija je vodila obrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage koje su napale BiH učinile sve suprotno.

Član Predsjedništva BiH je upozorio da su posljednjih godinama krenuli napadi na one koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, a ti napadi međunarodnu zajednicu su dobrim dijelom obeshrabrili te su glavu počele dizati retrogradne političke snage.

- Poruka tim snagama je da prestanu sa suludim postupcima jer nikada u tome neće uspjeti. Ovakvim ponašanjem bespotrebno gubimo vrijeme. Ne može tema biti hoće li biti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, njih će biti, one će postojati i možemo ih samo jačati, kazao je Džaferović i dodao da tema ne može biti niti to hoće li biti BiH ili ne, jer Bosna i Hercegovina postoji i postojat će.

Kako je zaključio, logičan put ove države je izgradnja multietničke države koja će funkcionirati na građanskom principu uz uvažavanje multietničke strukture što je njeno bogatstvo, a ne razlog za svađe i sukobe,   prenosi Fena.