20210314 152955

 

 

           Na mjesnom, drevnom, groblju Radoševina, dana 15.03.2021. godine  sahranjen je Mijo Marić, koji je iznenada preminuo u 84. godini života. O životu i radu pokojnog Mije Marića  može se  puno toga reći i napisati,  cijelu jednu enciklopediju. Bio je to čovjek koji je cijeli svoj kršćanski život posvetio vjeri,  obitelji i svom hrvatskom narodu.  Iako je vrijeme pandemije,  na vječni počinak, po snježnom i hladnom vremenu,  na posljednjem ovozemaljskom  ispraćaju se okupila mnogobrojna  rodbina,  prijatelji i župljani iz  nekoliko duvanjskih  župa i drugih mjesta.  Života se nije plašio, iako je bio izazovan  i dosta težak.   U ovozemaljskom životu prošao je sve teškoće hrvatskog naroda na ovim prostorima. Upamtio je  dva rata, neimaštinu, nepokolebljivost  bivšem sustavu i svekoliku borbu u podizanju i kršćanskom odgoju  svoje mnogobrojne obitelji sa suprugom Matijom. Bilo je mnogo odricanja kako bi se očuvala i podigla obitelj.  Kao mlad obiteljski čovjek otišao je kao i mnogobrojni gajsterbajteri ovog kraja na rad u Njemačku,  da zaradi  novac kako bi započeo novi i bolji život svojoj mladoj obitelji.  Radni je vijek provodi u Njemačkoj  koju napušta odlaskom u mirovinu.  Život  od  Njemačke i rodnog  Omolja bila je životna borba,   očuvati  obitelji i izgraditi  bolje uvjete za život, odgojiti  i školovati djecu. U materijalnom postignuću uradio je dosta, možda i previše za jedan ovozemaljski  život.  Skupa sa suprugom Matijom  pokojni Mijo  stvorio je mnogobrojnu obitelj i potomstvo. Bog mu je darovao šestoro djece, dva sina i četiri kćeri. Ovo životno blago oživotvoreno je sa još dvadeset troje unučadi.  

            Pokojni Mijo volio je dosta čitati, uglavnom povijesnu građu, pa je bio jedan od najnačitanijih ljudi u Omolju.

            Na groblju Radoševina oprostili smo se od jednostavnog čovjeka, čovjeka  punog vjere i ljubavi. Čovjeka koji je volio   Hrvatsku  i koja mu je bila iznad svega.  Čovjeka koji je imao što reći i od kojeg se imalo što čuti.

         Pokojni Mijo borio se u ovozemaljskom životu, stvarao i radovao se ostvarenim snovima, neka ga svevišnji Bog nagradi za sve ovozemaljske patnje  koje je za života prošao i neka ga nagradi za svu ljubav koju je darovao svojoj djeci, unucima i svima nama. Neka ti je laka hrvatska zemlja  na kojoj si ponikao i koju si volio iznad svega.

                                                Počivaj u miru Božjem !