20210208 081911

 

            Nedjelja, sv. Valentin, osvanuo prohladan, sa -10 C ispod ništice, ali vedar i sunčan dan uz  olujnu buru koja pojačava osjet hladnoće. Bura olujnom jačinom    puše drugi dan, i prema prognozama u noćnim satima će doći do laganog smirivanja.  U zraku na valove lebde pahulje snijega koje olujni  vjetar donosi  sa okolnih planina.

            Nekoliko proteklih  dana, veljača je i dalje prevrtača, pa bi se reklo da je vrijeme prevrtljivo. Jaka južina i ciklona donijeli su obilne kišne padaline zbog čega je došlo do naglog vodostaja Ričine i pojave vrila koja su po treći put provrila u ovoj godini. Vriju vrila na sve strane od Crvenica do Mokronoga. Zbog pojave vrila i ne odražavanja pojedinih oborinskih kanala dolazi do prelijevanja vode preko ceste pa se zbog niskih temperatura voda u dodiru sa asfaltom smrzava i dolazi do pojave poledice i leda na cestama.  Ova pojava je najizraženija ispod Crvenica i Omolja gdje se stvaraju veliki nanosi leda  na cesti pa se vozačima preporuča oprez u prometu.

         Vodostaj Ričine na sv. Valentina je normalan, nalazi se u unutar korita i nema izlijevanja. Pojedini rukavci i dijelovi obale  Ričine su zaleđeni kao i svi pritoci vrila.

         Također zbog velikih oborina vrila  Blatine su povećala izdašnost pa je se Blatina razlila po okolnim njivama a temperaturni minusi koji vladaju ovih nekoliko dana su je u potpunosti zaledili. Uskoro bi školarci i to  najodlučniji mogli zaigrati i hokej što je postalo uobičajeno kada Blatina zaledi.

        Kako su meteorolozi  najavljivali o dolasku velike hladne fronte uz obilan snijeg i niske temperature kako je nazvaše „Sibirska zvjer“ kod nas ni spomena od te zvjeri i nevremena, tek jak vjetar, koji je uobičajen u ovo doba godine.  

            U narednim danima veljače, kako najavljuju meteorolozi, vrijeme  je dalje prvrtljivo.

 

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1