140454682 4034953393210623 6778086237505608151 n

 

                    Prekrasan lovni dan na Lib planini na području općine Tomislavgrad na lokaciji Lipski gaj. U rane jutarnje sate17. siječnja 2021. lovci su se okupili u lovačkoj kući u Lipskom gaju. Vanjska temperatura je bila oko minus 10 stupnjeva C. Bilo je mirno i hladno jutro bez daška vjetra. Snijeg je bio dubok oko 15 cm izuzevši snježne nanose stvorene pri jakom sjevercu koji je vitlao snijegom proteklih par dana. Slijedila je jutarnja kava i raspored lovaca za lov. Već su u snijegu koji je padao tijekom prethodne noći bili uočeni tragovi svinja kojih je po procjeni bilo cijelo jedno manje krdo od 10-etak i više jedinki. Pogonič s psima Ante je počeo pogon od puta koji vodi preko planine Ljubuše. Pogon je išao prema dijelu pod vodokom šumom koji veže s Vran planinom. Ubrzo su i prve zrake sunca obasjale krajolik stvarajući čudnovatu sliku bjeline koja se bljeskala pod zrakama izlazećeg sunca. Planinski vrhovi prema kojima je išao pogon obrasli su visokom borovom šumom i visoko su se uzdizali put neba. Lipski gaj je pitoma uvala stisnuta između planine Ljubuša i tih vrhova. Područje je većim dijelom obraslo s posebnom vrstom hrasta koji za plod nema žureve nego posebne okrugle šišarke. Raste u gusto i s mnogo mladih hrastova koji zadržavaju suho lišće sve do proljeća i čine izvrsno sklonište za sve vrste divljači.

             Ubrzo se začu štek pasa pa i pucanj koji me iznenada vrati iz opijenosti ljepotom krajolika u stvarnost i osnovni razlog zašto sam se u tom momentu našao tu na tom mjestu i u tim okolnostima. Ugledao sam velikog vepra koji je dosta brzo bježao uz planinu prema najbližem dijelu obraslom šumom - šumarku. Vidio sam kako je krenuo koso prema visokoj šumi držeći se niskog raslinja. Udaljenost od mene je bila tako velika da sam samo mogao gledati i čuti štek pasa koji nisu ni išli za velikim veprom jer su podigli i više nazimčadi. U međuvremenu pojavila se nova čar prirode počeo je padati i novi snijeg čije su se pahulje poput roja bijelih pčela bešumno i lagano spuštale na zemlju.

Ponovo se začuše pucnji i niz pucnjeva s pravca kojim se kretao veliki vepar. I odmah sam pomislio na kojeg je lovca vepar naišao i prema rejtingu tog strijelca procjenjivao sam kolike su šanse vepru da se izvuče i izgubi u visokoj šumi. Istina pomislio sam naiđe li na lovca Manju koji se trebao naći na tom dijelu lovišta vepru se ne piše dobro. Zahvaljujući lovačkoj kobi moje pretpostavke su se obistinile. Manje je bio strijelac i odstrijelio je starog vepra. Lov je uspješno završen s dobrom lovačkom kobi.

             Slijedilo je lovačko druženje u lovačkoj kući. Lovac Grgo je slavio rođendan i potrudio se počastiti društvo te donio meso za gril i razne vrste pića za utažiti žeđ, GRGO SRETAN ROĐENDAN.

Strijelcu čestitke

         Mesarske poslove obavili su Ika i Karlo uz asistenciju Bunđike. Svi su profesionalno dobro obavili svoj dio posla. Meso je spremljeno za lovačke potrebe. Lovačka večera LU Orlov kuk Tomislavgrad na kojoj bi bilo po 400 uzvanika ove godine zbog corona problema nije bila organizirana.

         Do novog druženja svim lovcima dobro zdravlje i raspoloženje. Onima koji budu čitali ovaj tekst i uživali gledajući slike bajkovita krajolika sve najbolje.

 

gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1
gallery1